Fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás

Fogszabályozók gyerekeknek és fiatalkorúaknak

A legelismertebb nemzetközi ajánlások szerint legkésőbb a 7. életévben vigyük gyermekünket fogszabályozó szakemberhez annak érdekében, hogy megfelelően feltérképezésre kerüljön az esetleges fogszabályozás szükségessége és annak megfelelő időzítése. Ennek helyes megítélésére sajnos általános fogorvosok, iskolafogászati szűrések általában nem elegendőek. A helyes döntés meghozatalához olyan széleskörű fogszabályozó tudás szükséges, melyet az egyetemi képzés nem képes biztosítani. Kiemelt fontosságú tehát a rendszeres fogszabályozó szakorvosi konzultáció, a komplex kezelési filozófia és minden esetben az egyénre szabott megítélés.

A kezelést akár kisgyermek korban el lehet kezdeni, amikor még csak tejfogai vannak a gyermekeknek. Ilyenkor még leggyakrabban az állcsontok és a fogak fejlődését nem megfelelő irányba terelő rossz szokásokról (pl. ujjszopás), illetve kóros ajak- és nyelvfunkciókról való leszoktatásé a főszerep.

Előfordulhatnak azonban olyan harapási vagy fogazati rendellenességek is, melyek már fiatal gyermekkorban aktív fogszabályozó kezelést igényelnek. A 6-7 éves korban megkezdett terápiát korai fogszabályozó kezelésnek nevezzük. Erre jellemzően olyan elváltozások esetén van szükség, melyek a korai beavatkozás hiányában a későbbiekben nehezen kezelhető elváltozásokká súlyosbodnak. Ennek következménye lehet, hogy a korrekció esetleg már csak fogeltávolítások, speciális készülékek vagy arc-állcsont sebészet segítségével lesz megoldható. Vigyázat! A nehezen kezelhető elváltozások sokszor nehezen felismerhetőek! A döntést bízzuk szakemberre!

Általában a legtöbb fogazati és harapási rendellenesség kezelését vegyesfogazati korban (8-9 éves, kisiskolás kor) érdemes elkezdeni. Ekkor indul az állcsontok dinamikus fejlődési stádiuma. A megfelelő intenzitású növekedés jelenléte lehetővé teszi az úgynevezett állcsontortopédia kínálta lehetőségek kiaknázását. Ez számos eltérés esetében az egyetlen kompromisszummentes és kiváltó okot megszűntetni képes kezelési lehetőség. Az állcsontortopédia hatékony alkalmazására azonban csupán egy korlátozott időablak áll rendelkezésünkre. Fontos tudni, hogy mivel a lányok pubertáskori fejlődése hamarabb megkezdődik, mint a fiúké, így náluk ez az időablak legtöbbször hamarabb is zárul. Ha ezt a különleges, befolyásolható növekedési időszakot elszalasztottuk, kezelési lehetőségeink és az elérhető eredmények jelentősen korlátozódhatnak. Ezért is kiemelten fontos az időben megkezdett fogszabályozó és állcsontortopédiai kezelés. Vegyesfogazati korban jellemzően kivehető készülékekkel dolgozunk, melyek kisebb igénybevételt és alacsonyabb költségeket jelentenek. Könnyen kezelhetőek, s jelentősen megkönnyíthetik, akár elhagyhatóvá is tehetik a későbbi rögzített készülékes kezelést.

Késői kezeléskezdésről beszélünk, ha a fogszabályozás megkezdése 12-13 éves korra vagy ennél későbbre tolódik. Ekkor kizárólag maradófogai vannak a gyermeknek és nemtől függően részben vagy egészben az állcsontok intenzívebb növekedése jellemzően lezárulóban van. A pubertáskori növekedési hajrá után a terápiás lehetőségek korlátozottabbak.