Fogászati kezelések

Esztétikai tömések

Egy megfelelően kivitelezett „esztétikus” fogtömés valójában többet takar, mint egy „fogszínű” tömés. A megfelelő színek és árnyalatok, esetleges effektek kiválasztásán túl ugyanis rendkívül fontos szerepet játszik a formai megjelenés. Egy jó tömés utánozza az egészséges fog formáját és alakját is. Ez azonban már nem csupán esztétikai szempontból fontos. Hatással van ugyanis a helyes működésre és a fog, valamint a tömés stabilitására, élettartamára is.

A modern fogászatban esztétikus tömés készítésére ún. kompozit anyagokat használunk, melyek különböző színekben „gyúrható” állagban állnak rendelkezésünkre. A fog megfelelő előkészítésnek köszönhetően a kompozitok a tömés készítése során különleges módon „hozzáragadnak” a foghoz. A kompozitok állaga speciális fény hatására megkeményedik, s eközben minimális zsugorodás is történik.

A tömés kivitelezésének módja tehát befolyásolja annak tartósságát és stabilitását. Továbbá hatással lehet a kezelt fog és a környező fogágy, sőt akár az állkapocsízületek egészségére is.  A kiváló minőségű alapanyagok és a gondos formai kialakítás mellett rendkívül fontos tényező a nedvességmentes környezet biztosítása, valamint a megfelelő kivitelezés (rétegzési technika) alkalmazása.

A kezelés során fontos a kezelendő fogat tökéletesen elkülöníteni a szájüreg többi részétől. Gumilepedő (kofferdam) felhelyezésével javítjuk a tömés minőségét és védjük a szájüreget a vegyi anyagoktól is. A több színből válogatott miniatűr tömőanyag adagokat módszeresen helyezzük a fogba és egyesével megvilágítjuk azokat. Ez segít a tömőanyag megkeményedéskor fellépő zsugorodás kedvezőtlen hatásait csökkenteni. Ez az eljárás jóval időigényesebb a gyors vagy egylépéses töméskészítéssel szemben, jelentősen növelheti viszont a fog stabilitását, valamint a tömés élettartamát.

Az esztétikus tömőanyagok megfelelő alkalmazása különösen hasznos a metszőfogak kisebb és közepes sérüléseinek láthatatlan és azonnali helyreállításában. Ilyen esetekben az esztétikum kiemelt jelentőséggel bír, ezért adott esetben kisebb speciális tervezés előzi meg a kezelést.

Ha egy fogból túl sok „hiányzik”, hosszú távú megoldást már nem a fogtömés jelenti, hanem valamely egyéb helyreállítási forma: inlay/onlay (betétek), korona stb.