Fogászati kezelések

Szájhigiénés oktatás

Miért lyukad ki a fog?

Ennek elsődleges oka a hiányos vagy rendszertelen fogápolás. Ha nem távolítjuk el naponta többször az ételmaradékokat a fogainkról, lepedék képződik. A lepedék ideális táptalaj a kóros baktériumoknak, amelyek savakat termelnek. Ezek a savak gyengítik, majd idővel lebontják a fogzománcot. A felszínről a mélybe jutva a fog belsőbb rétegeit is elkezdik lebontani, végül pedig a fogbélre is ráterjedhetnek.

A fog felszínén megjelenő opálos színváltozás már egy kezdeti szuvasodás jele lehet, amelyre csupán a rendszeres fogorvosi ellenőrzések során derülhet fény.

Legtöbbször elegendő, ha a fogorvos egy ún. infiltrációs kezelést végez vagy kitisztítja a szuvas területeket, majd a minimálisan kialakított üreget egy töméssel fedi. Súlyosabb esetekben a fertőzés egészen a fogbélig terjed. Ekkor már gyökérkezelésre van szükség, ami további költséges kezelések szükségességét is maga után vonja (pl. betét, korona, csapos felépítés).

Rendelőnkben kiemelt hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, így a szájhigiénés oktatásra is. Gyermekek és felnőttek egyaránt profitálhatnak belőle.

A jó szájhigiéne és a rendszeres ellenőrzés segítségével azonban megelőzheti a fogszuvasodást, a súlyos fogágybetegségeket, a fogak meglazulását és elvesztését.

A megfelelő szájápolási technika életkortól és fogazati állapottól függően különbözhet. Mindenkinek a személyre szabott legjobb módszert kell elsajátítania ahhoz, hogy fogait és szájüregét hosszú távon higiénikus és egészéges állapotban tudja tartani. Nem elég azonban a helyes módszert egyszer magtanulni. Érdemes időről időre ellenőriztetni, vajon minden területen megfelelően alkalmazzuk-e azt, illetve szükséges-e időközben valamilyen változtatás. Ezen ismeretek megszerzésére és tökéletesítésére legjobb szakember segítségét igénybe venni.

A személyre szabott szájhigiénés oktatás keretében:

A program 3 alkalomból áll. A három rész jól felépített és didaktikus módon segít megtanulni a fogásokat. Az egyik legfontosabb elem a lepedék megfestése, amivel láthatóvá tesszük, mely területek vannak lepedékkel borítva fogmosás előtt és az addig alkalmazott fogmosási technikát követően. A cél, hogy a program végére kifogástalan eredményt legyen képes elérni az egyénre szabott eszköztárral.